Hoe worden de afspraken ingepland?
Gewone afspraken zoals inentingen, gebitsreiniging, sterilisaties en castraties etc. kun je voor bellen en worden binnen 2 weken afgehandeld.
1. Rode vlag
Bellen => is afspraak binnen een week
Bekijk toelichting hieronder2. Rode vlaggen
Bellen => afspraak binnen 2 dagen
Bekijk toelichting hieronder3. Rode vlaggen
Bellen SPOED => dezelfde dag een afspraak
Bekijk toelichting hieronder
Konijnen
Konijnen heb je alle soorten en maten. Ze zijn knuffelig en zacht en je kunt ze trucjes leren. Een gezond konijn is actief, alert en eet graag. Maar een konijn is niet graag alleen. 2 Konijnen van hetzelfde geslacht gaat vaak niet goed.
Vrouwtjes of voedsters Vanaf 3-5 maanden leeftijd zijn konijnen vruchtbaar. Een vrouwtje kan gedekt worden zodra ze vruchtbaar is. Na een dekking duurt de dracht tussen de 29 en 33 dagen. Het vrouwtje is direct na werpen weer vruchtbaar. Wij aan om vanaf 3-5 maanden leeftijd de mannetjes en vrouwtjes van elkaar te scheiden. Een andere manier om ongewenste nestjes te voorkomen is door middel van sterilisatie/castratie. Sterilisatie van een vrouwelijk konijn verkleint de kans op het ontstaan van baarmoedertumoren op latere leeftijd. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden.
Mannetjes of rammelaar Men zegt niet voor niets : het is bij de konijnen af. Mannetjes kunnen vroeg dekken. Om dit te voorkomen is castratie geen overbodige luxe. Mannetjes kunnen vanaf 4-5 maanden gecastreerd worden. Dit voorkomt ook agressie en sproeigedrag.
Wees vooral in de lente en zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vlees vliegen in de buurt van uw konijn. Deze vliegen kunnen eieren leggen rond de anus. Dit zien we vaker bij konijnen met diarree of wanneer het konijn zichzelf niet goed schoon kan houden bij overgewicht. Bij het uitkomen van de vliegeneieren, kruipen de maden onder huid en richten hier heel veel schade aan. Om dit te voorkomen dient u iedere dag het konijn onder de staart te controleren of er geen ontlasting aan de vacht gekleefd zit. Controleer het hok dagelijks en maak het hok regelmatig schoon.
Konijnenziektes en vaccinatie
De gezondheid van uw konijn is van groot belang, maar soms is het lastig om te achterhalen of uw pluizige metgezel zich goed voelt. Konijnen tonen niet snel dat ze ziek zijn, waardoor het belangrijk is om subtiele signalen te herkennen. Als u symptomen herkent, heeft u de mogelijkheid om snel te handelen en gelijk een afspraak te maken om de gezondheid van uw konijn te waarborgen.
Het is dan ook verstandig om Uw konijn een keer per jaar te laten vaccineren.
Konijnenziektes herkennen
Het kan lastig zijn om te merken of uw konijn ziek is, omdat niet elk symptoom even duidelijk is. Verandering in gewicht is echter vaak een signaal dat er iets mis is met uw konijn, controleer daarom regelmatig het gewicht. Hoewel konijnen niet altijd direct tonen dat ze ziek zijn, zijn er enkele gedragingen die aangeven dat uw konijn pijn heeft of ziek is:
- Langdurig stilzitten op één plaats.
- Niet naar voren komen terwijl uw konijn dit normaal gesproken wel doet.
- Niet eten en drinken.
- Minder ontlasting.
- Als uw konijn niet eet, drinkt en minder ontlasting heeft, neemt u direct contact op. Dit zijn belangrijke signalen dat uw konijn ernstig ziek is.
De meest voorkomende konijnenziektes
- Abcessen
- Diarree en obstipatie
- Encephalitozoon Cuniculi
- Gebitsproblemen
- Myiasis
- Myxomatose
- Tumoren
- Viraal hemorragisch syndroom (VHS)
Worminfecties
Myxomatose en VHS behoren tot de meest voorkomende en ernstige ziektes bij konijnen. Deze aandoeningen zijn lastig te behandelen, waardoor het cruciaal is om alert te zijn op mogelijke gezondheidsproblemen en symptomen bij uw konijn.
Myxomatose
Myxomatose is een ernstige ziekte die vaak fataal is voor konijnen. Het myxomatosevirus treft zowel wilde als tamme konijnen en veroorzaakt jaarlijks veel sterfgevallen. Op konijnen die besmet zijn met myxomatose ontstaan zachte bobbels in de huid, ook wel myxomen genoemd. Deze bobbels hebben een voorkeursplaats op:
- Rond de billen
- Oren
- Rond de ogen
- Snuit
Na verloop van tijd kunnen de oogleden aan elkaar kleven, wat vaak leidt tot pusachtige afscheiding uit de ogen en neus. Myxomatose vertoont steeds vaker een atypisch symptoombeeld, wat het diagnosticeren van de ziekte moeilijker maakt. Hierdoor wordt de ziekte gemakkelijk over het hoofd gezien.
Het myxomatosevirus verspreidt zich op verschillende manieren, waaronder de beet van stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Direct contact met zieke dieren of besmette materialen vormt ook een risico voor besmetting. Helaas is het verloop van myxomatose moeilijk te beïnvloeden nadat een konijn of groep konijnen besmet is geraakt.
Viraal hemorragisch syndroom
VHS is een zeer besmettelijke ziekte die konijnen treft en vaak leidt tot het overlijden van uw konijn. Het virus richt zich voornamelijk op de inwendige organen, met name de lever, en veroorzaakt interne bloedingen die snel tot de dood kunnen leiden. Het duurt meestal 1 tot 3 dagen voordat de eerste symptomen optreden na besmetting.
De symptomen van VHS variëren, maar er zijn enkele herkenbare tekenen zoals:
- Gewichtsverlies
- Benauwdheid
- Koorts
- Stuiptrekkingen
- Bloedingen
Vooral bloedingen in de luchtpijp, longen en het long- of buikvlies zijn belangrijke indicatoren dat uw konijn mogelijk VHS heeft.
Het virus verspreidt zich via verschillende wegen, waaronder speeksel, ontlasting of urine van besmette konijnen. Ook direct contact met besmette dieren, stekende insecten en zelfs materialen, zoals vers gesneden gras dragen bij aan de verspreiding van het virus.
Pasgeboren konijntjes zijn niet vatbaar voor VHS. De ziekte treft alleen konijnen ouder dan vier weken, maar komt zelden voor bij konijnen tussen 4 en 8 weken oud. Konijnen ouder dan 2 maanden lopen het grootste risico op VHS, vooral jonge vrouwtjes.
Het voorkomen van ziektes van uw konijn
- Vaccineer jaarlijks uw konijn tegen myxomatose en VHS.
- Vermijd contact met wilde konijnen.
- Zorg dat de bodembedekking van uw ren altijd droog is, waardoor de vacht van uw konijn ook droog blijft.
- Controleer wekelijks de billen op vastzittende ontlasting.De huid van een konijn is erg dun en scheurt snel door de klevende ontlasting.
- Laat uw konijn op een wilgentak knagen in plaats van een knaagsteen om blaasstenen te voorkomen.
- Zorg voor een ruime ren waarin uw konijn vrij kan bewegen.
- Voorkom muggen door een insect-werende strip en net rondom de ren te plaatsen.
- Maak regelmatig gebruik van een antivlooienmiddel om vlooien te voorkomen.
Rode vlaggen
1 Rode vlag
- Haaruitval
- Overmatig krabben
- Een gezwel
2 Rode vlaggen
- Weinig/geen of kleine keutels
- Vieze ogen en/of vieze neus
- Kwijlen, natte bek of kin
- Jeuk, ontstoken huid, korsten of schilfers
- Ontstoken huid bij de anus door ontlasting of urine
- Diarree
- Sloom, stil in een hoekje zitten
- Een scheve kopstand of een gedraaide nek
- Een verlamde of slappe achterhand
- Knarsetanden, erg onrustig zijn of juist langgerekt liggen van ongemak
3 Rode vlaggen
- Niet willen eten en/of drinken
- Gillen van pijn