Hoe worden de afspraken ingepland?

Gewone afspraken zoals inentingen, gebitsreiniging, sterilisaties en castraties etc. kun je voor bellen en worden binnen 2 weken afgehandeld.

  • 1. Rode vlag 

    Bellen => is afspraak binnen een week

    Bekijk toelichting hieronder

  • 2. Rode vlaggen

    Bellen => afspraak binnen 2 dagen

    Bekijk toelichting hieronder

  • 3. Rode vlaggen

    Bellen SPOED => dezelfde dag een afspraak

    Bekijk toelichting hieronder

Honden operatie

Sterilisatie Teef
De belangrijkste reden voor sterilisatie is het voorkomen van de loopsheid, maar er kunnen ook medische redenen zijn (baarmoederontsteking, suikerziekte, recidiverende schijnzwangerschap).
 
Wat zijn de voordelen van sterilisatie bij teefjes?
 - minder kans op melkkliertumoren (borstkanker). 25% van de niet gesteriliseerde teven ontwikkelt melkkliertumoren onder invloed staat van hormonen (progesteron). Wanneer deze hormonen worden weggenomen (door het weghalen van de eierstokken) zal de kans op melkkliertumoren kleiner.
- minder kans op suikerziekte
- geen kans meer op ontsteking van de baarmoeder (pyometra). Dit kan dodelijk aflopen.
- geen dracht
- geen schijnzwangerschap meer
- geen ongemak van het bloedverlies (loopsheid)
- een onzekere teef kan zekerder worden

Wat zijn nadelen van sterilisatie bij teefjes?
 - Kans op incontinentie: in een kleine percentage van de honden treed na verloop van de tijd urine-incontinentie op. Dit zou met name gelden voor grotere rassen (daarom raden we aan om grotere honden 1 keer loops te laten worden). Honden produceren na de ingreep geen oestrogeen en progesteron. Door de afwezigheid van de oestrogenen wordt de sluitspier van de blaas bij alle teven slapper. Gelukkig is dit echter met medicijnen weer op te lossen.
- Kans op overgewicht. Dit is echter te voorkomen door minder voer te geven en voldoende te bewegen. Daarnaast is er ook speciaal voer voor gesteriliseerde teven of lightbrokken.
- Ook kan de vacht in enkele gevallen wel eens wat veranderen.

Op welke leeftijd?
Bij elke loopsheid, neemt de kans op melkkliertumoren toe, tot ongeveer de 4e-5e loopsheid. Het is dus belangrijk voor de eerste loopsheid - kleine rassen) te steriliseren, dus op een leeftijd van 5-6 maanden. Honden van grotere rassen hebben een grotere kans op latere leeftijd incontinent te worden door sterilisatie voor de eerste loopsheid, door een loopsheid af te wachten is de kans op incontinentie gelijk aan die bij een niet-gesteriliseerde hond ( dus steriliseren na de eerste loopsheid).

De operatie
Het is nodig uw hond voor een operatie nuchter te houden, om braken te voorkomen. Aan alle operaties zitten risico's. Dankzij de huidige moderne narcosemiddelen zijn deze risico's gelukkig erg klein. Er wordt een snee via de buikwand gemaakt en eierstokken worden opgezocht,afgebonden en verwijderd. Bij afwijkingen van de baarmoeder (verdikking),word deze ook. verwijderd. Alles wordt goed afgehecht met speciaal oplosbaar hechtmateriaal en de buik wordt weer gesloten in 3 lagen: de spierwand,de onderhuid en de huid.. Op de operatiewond komt een wondspray en de operatie is voorbij.

Complicatie na operatie
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, 0ok bij de sterilisatie. De ernstigste zijn nabloedingen van de baarmoederhalsspier of van de eierstokstomp. Dit komt bij een goede techniek zelden voor. Bovendien moet de hond altijd in de kliniek blijven tot zij goed uit de narcose is ontwaakt. ; in deze tijd controleren we de hond regelmatig. Wondinfecties zijn een ander probleem. Ze worden meestal veroorzaakt doordat de hond aan de hechtingen of de wond heeft gelikt. Tegenwoordig worden de hechtingen onder de huid gelegd,waardoor honden doorgaans netjes van de wond afblijven.

Alternatief voor sterilisatie
Een injectie om de loopsheid te onderdrukken. Deze injectie dient dan iedere 6 maanden gegeven te worden. Wij raden deze injectie echter af in verband met de nadelen: verhoogde risico voor o.a. suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.

Castratie Reu
Redenen voor castratie
- Onvruchtbaar maken van de reu.
- Recidiverende voorhuidontsteking: Castratie geeft bij 90% van de gevallen een duidelijke vermindering van de pussige uitvloeiing uit de voorhuid
- Agressief gedrag naar andere honden of mensen. Castratie helpt niet altijd tegen agressie, alleen bij hormoon-gebonden agressie is castratie zinvol.
- Vookomen van peri-anaalkliertumoren.
- Perianaalkliergezwellen verkleinen of verdwijnen meestal na castratie
- Diverse prostaatproblemen
- Tumoren of ontstekingen van de bal of bijbal

Nadeel van de castratie kan zijn dat de hond daarna sneller dik wordt. Dit is te voorkomen door te voeren op maat en voldoende beweging te geven. De meeste reuen worden ook wat rustiger, dit kan zowel een voor als nadeel zijn.

Op welke leeftijd?
Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden. Honden van grotere rassen hebben een grotere kans op latere leeftijd incontinent te worden door sterilisatie voor de eerste loopsheid, door een loopsheid af te wachten is de kans op incontinentie gelijk aan die bij een niet-gesteriliseerde hond ( dus steriliseren na de eerste loopsheid).

De operatie
Er wordt een snede in de huid gemaakt. De eerste bal wordt naar voren gedrukt. Hierna wordt de eigenlijke balzak (tunica) ingesneden en wordt de testikel uit de balzak gehaald. De zaadstreng (ductus deferens) en de bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt en de testikel kan worden verwijderd. Dit alles wordt ook bij de tweede bal gedaan. Daarna wordt: de onderhuid in 1 of 2 lagen gesloten en de huid gehecht.

Alternatief voor castratie(implantaat)
Hierdoor wordt het mogelijk honden voor korte tijd onvruchtbaar te maken, bijvoorbeeld als er nog wel gefokt mee moet worden. Ook kunnen dieren met een verhoogd narcoserisico, hierdoor toch onvruchtbaar gemaakt worden, zonder risico te lopen. Het implantaat werkt, afhankelijk van de grootte van de hond, ongeveer 1 jaar. Inbrengen kan zonder narcose, en lijkt een beetje op het inbrengen van een chip.

Rode vlaggen

  • 1 Rode vlag

    - Niet eten wel drinken…
    - Diarree korter dan 2 dagen…
    - Veel plassen en drinken…

  • 2 Rode vlaggen

    - Niet eten en niet drinken langer dan 2 dagen
    - “Plots” verschijnende bulten
    - Honden die plots agressief worden
    - Wondjes aan poten, rug en gezicht…
    - Bulten die er waren maar nu groter groeien…
    - Gewichtsverlies over een langere periode…

  • 3 Rode vlaggen

    - Ademhalingsproblemen …
    - Deel van de buik wordt snel dikker. ...
    - Zwangere hond met moeilijke bevalling. ...
    - Slagaderlijke bloeding. ...
    - Constant overgeven of diarree. ...
    - Reu die niet kan plassen. ...
    - Vergiftiging.
    - Open wonden
    - Open breuken
    - Lusteloze lethargische dieren
    - Koude dieren, kwijlende dieren
    - Plots uitval van ledematen
    - Schreeuwende dieren Wegvallen/flauwvallen
    - Hyperventileren
    - Veel drinken en plassen en veel slapen/suf zijn
    - Loos braken d.w.z. achter elkaar blijven braken zonder kots
    - Poepen zonder resultaat , met blijvende aandrang.

  • Afspraak maken
    yvonne Brands
    yvonne Brands
    2024-08-29
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Aardige mensen goede verzorging
    Lisa Kilbryde
    Lisa Kilbryde
    2024-08-22
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Ik was zo bezorgd dat ik mijn kat van 23 moest inslapen terwijl er een volle wachtkamer zou zijn en lange wachttijden, deze zorgen waren na 1email en 1 telefoongesprek gelijk weg door de geweldige hulp van de assistente en de dierenarts. Wat een super afscheid hebben wij kunnen nemen van onze Molly deze mensen zijn wat ons betreft de besten van de besten, zooo lief en geduldig en zeer ervaren hebben wij dankzij hun hulp "ons kind" kunnen laten gaan naar de katten hemel. Nogmaals heel erg bedankt voor jullie top zorg!! Chapeau Lisa en Jan
    Manon Van der Ven
    Manon Van der Ven
    2024-08-18
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Hele fijne dierenarts, maakt het minder traumatisch voor de kat zelf heel geduldig en vriendelijk
    Natalie Bosgieter
    Natalie Bosgieter
    2024-05-18
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Lieve zorgzame dierenarts. Verleden jaar spoed arts nodig stond direct klaar om onze trouwe viervoeter te helpen. Kosten schappelijk en als iets niet nodig is wordt het ook niet opgedrongen.. Wij komen al sinds 2018 bij deze dierenarts
    Mirella Leloux
    Mirella Leloux
    2024-05-17
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Ik kom hier al een aantal jaren met al mijn beesten (hond, kat, konijn). Tot nu toe geen review geschreven maar deze dierenarts verdient dat wel! Afgelopen zaterdag heeft hij het leven van onze kat gered (die was al blauw en meer dood dan levend), na het toepassen van eerste hulp zijn we doorgestuurd naar het dierenziekenhuis. Vandaag weer op controle geweest bij onze eigen dierenarts, hij had het dossier gelezen van de kliniek en vond het fijn om te zien dat de kat na enkele dagen te hebben verbleven in de kliniek zo goed hersteld was. Wat ik fijn vind aan deze dierenarts is dat er ruime openingstijden zijn, eerlijke prijzen en een eerlijk en kundig advies. Je kan vaak ook op korte termijn al terecht of ze maken een plekje vrij voor je. De assistentes zijn superlief en informeren je ook goed. Misschien geen dierenarts voor smalltalk of over ditjes en datjes maar deze dierenarts verstaat absoluut zijn vak. Na al die jaren en bezoeken kan ik dat wel vaststellen.
    Ben van Roon
    Ben van Roon
    2024-05-03
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Goede informatie, vriendelijk, erg lief voor onze kat en gewoon kundig. Niet gelijk een MRI of CT scan als het niet nodig is. Normale prijzen. Een verademing 👍👍
    Lex Raaphorst
    Lex Raaphorst
    2024-04-13
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Super begaan met het werk!