Hoe worden de afspraken ingepland?
Gewone afspraken zoals inentingen, gebitsreiniging, sterilisaties en castraties etc. kun je voor bellen en worden binnen 2 weken afgehandeld.
1. Rode vlag
Bellen => is afspraak binnen een week
Bekijk toelichting hieronder2. Rode vlaggen
Bellen => afspraak binnen 2 dagen
Bekijk toelichting hieronder3. Rode vlaggen
Bellen SPOED => dezelfde dag een afspraak
Bekijk toelichting hieronder
Knaagdieren
Ziekten en problemen
Enkele veel voorkomende problemen bij knaagdieren in het algemeen
Geen of slechte eetlust
Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld afwijkende voortanden of door een problemen in het maagdarmkanaal. Probeer het diertje met lekkere hapjes weer te laten eten. Bijvoorbeeld appel of wortel in stukjes of stukjes noot. Bijvoeren kan ook met Olvarit groente- of fruithapjes. Wil het diertje niets eten, neem dan contact met ons op.
Lange tanden
De tanden groeien door bij de knaagdieren. Deze moeten door het dagelijks knagen afslijten. Als een knaagdier niet wil eten, kan doorgegroeide tanden een probleem zijn. Wij kunnen dit voor u nakijken en indien nodig de tanden slijpen of knippen.
Jeuk
Dit wordt vaak gezien in combinatie met schilferige huid en/of korstje en kan veroorzaakt worden door een schurftmijtje. Dit kan de dierenarts voor u vaststellen, soms met microscopisch onderzoek. Uw diertje kan dan direct behandeld worden, zodat de jeuk snel verdwijnt.
Diarree
Vaak zichtbaar door een plakkaat van opgedroogde ontlasting rond de anus of in het hok. Vaak komt dit door een voedingsfout. Haal direct het normale voer voor één dag uit het hok en geef geen verse groenten of fruit meer voor enkele dagen. Er moet wel voldoende hooi en water beschikbaar zijn en u kunt stukjes beschuit of een beetje gekookte rijst geven. Uw knaagdier moet wel blijven eten, anders neemt u contact op met de dierenarts. Ook als de diarree niet binnen één dag verdwenen is, neemt u contact met ons op.
De hamster in winterslaap
Als de temperatuur onder de 15 graden daalt, kan de hamster in winterslaap gaan. Het diertje is dan in een diepe slaap en kan wat koud aanvoelen en ademt heel rustig. Is uw hamster in winterslaap? Warm de hamster dan heel langzaam op door hem in een ruimte te zetten waar het zo rond de 20-22 graden is. Ook kunt u het diertje op een kruikje leggen welke omwikkeld is met een theedoek.
Probeer de hamster niet te snel wakker te maken. Als ze schrikken of te snel uit hun winterslaap worden gehaald, kan de hamster overlijden. Het hartje kan dit namelijk niet aan. Neem bij twijfel altijd even contact op met een dierenarts of dierenartsassistente.
Ratten
Tumoren en vetbulten
Kleine knaagdieren zijn erg gevoelig voor tumoren met name ratten. Controleer je dier elke week op bulten. Zijn ze zacht en beweegbaar dan zouden het vetbulten kunnen zijn, zijn ze hard en niet beweegbaar, neem dan contact op.
Wonden en abcessen
Wondjes kunnen gaan onsteken. Als de weerstand van het dier goed is, geneest het vanzelf. Toch is soms een behandeling van antibiotica noodzakelijk. Als de ontsteking zich afkapselt en te diep zit kan een abces ontstaan.
Soms kunnen abcessen op het hoofd van de rat ontstaan. Vooral bij de kaak zijn abcessen erg berucht. De schedel van de rat is namelijk erg zacht en de pus tast al vrij snel het bot aan. Zodra dit het geval is, is het zeer moeilijk het proces nog te stoppen. Er wordt steeds meer bot aangetast. De rat voelt zich zeer beroerd en heeft veel pijn. Hierdoor gaat het dier vaak minder/of niet eten, valt het erg af, zet zijn vacht op en knarst zijn tanden van de pijn. Helaas zijn al vele ratten overleden aan kaakabcessen.
Hamster
Hersenvliesontsteking
Hamsters kunnen hersenvliesontsteking oplopen. Door de pijn trekken ze vaak de kop scheef. Ook kan het voorkomen dat ze rondjes gaan draaien / gaan tollen. Beste is om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor een antibiotica keur.
Attentie: dit kan besmettelijk zijn!
Plopogen
Vooral bij de Russische dwerghamster kan het voorkomen dat de ogen groter worden en uit de oogkast "ploppen". Deel van de plopogen worden veroorzaakt door een bepaald omstandigheid of stress. Dit kan ook positieve stress zijn, bijvoorbeeld dat hij wat lekkers krijgt wat hij super lekker vindt. Een ander deel wordt veroorzaakt door de velle licht. Bij veel zonlicht ploppen de ogen eruit. Beste is om dan de Russische dwerghamster niet te veel aan zonlicht blood te stellen.
Een weetje
Vrouwelijke hamsters scheiden elke vier dagen een witte substantie uit, dit hoort bij hun normale cyclus en is geen reden tot ongerustheid.
Fret
ZIEKTES EN AANDOENINGEN
Fretten laten vaak erg moeilijk zien dat ze ziek zijn. Wat u als eigenaar vaak merkt, is dat er verandering van vacht optreedt (mottig, kalig) en dat de fret wat lustelozer is dan anders.
Vanaf middelbare leeftijd (ong 4-5 jaar) krijgen veel fretten last van internistische aandoeningen. Op jongere leeftijd kunnen ze last hebben van andere infectieziektes of aandoeningen. Hieronder leest u over de meest-voorkomende ziektes bij de fret:
OORMIJT
Oormijt is een parasiet die voorkomt in de gehoorgang van de fret en erge jeuk kan geven.
MAAG-DARM AANDOENINGEN
Een fret heeft een bijzonder maagdarmkanaal en is ook gevoelig voor bepaalde infecties/aandoeningen.
URINE-WEG PROBLEMEN
Vaak ook gerelateerd aan de voeding, kunnen fretten blaasgruis of zelfs blaasstenen ontwikkelen.
BEENMERGDEPRESSIE DOOR CONTINUE LOOPSHEID
Vrouwelijke fretten blijven loops tenzij ze gedekt worden. Een continue hoge oestrogeenspiegel kan leiden tot beenmergdepressie.
BIJNIERPROBLEMEN
Dit is een van de meestvoorkomende aandoeningen bij de oudere fret en wordt vaak gekenmerkt door symmetrische kaalheid.
INSULINOOM
Het insulinoom is een tumor van de alvleesklier, veel voorkomend bij fretten vanaf 4-5 jaar. Symptomen zijn lusteloosheid, aanvallen, sloomheid, zwakke achterpoten.
Rode vlaggen
1 Rode vlag
- Haaruitval
- Overmatig krabben
- Een gezwel
2 Rode vlaggen
- Niet willen eten en/of drinken
- Weinig/geen of kleine keutels
- Vieze ogen en/of vieze neus
- Kwijlen, natte bek of kin
- Jeuk, ontstoken huid, korsten of schilfers
- Ontstoken huid bij de anus door ontlasting of urine
- Diarree
- Sloom, stil in een hoekje zitten
- Een scheve kopstand of een gedraaide nek
- Een verlamde of slappe achterhand
- Knarsetanden, erg onrustig zijn of juist langgerekt liggen van ongemak
3 Rode vlaggen
- Niet willen eten en/of drinken