Hoe worden de afspraken ingepland?
Gewone afspraken zoals inentingen, gebitsreiniging, sterilisaties en castraties etc. kun je voor bellen en worden binnen 2 weken afgehandeld.
1. Rode vlag
Bellen => is afspraak binnen een week
Bekijk toelichting hieronder2. Rode vlaggen
Bellen => afspraak binnen 2 dagen
Bekijk toelichting hieronder3. Rode vlaggen
Bellen SPOED => dezelfde dag een afspraak
Bekijk toelichting hieronder
Katten ziektes
Kattenziekte
Deze ziekte is een ernstige zeer besmettelijke ziekte die vooral voor problemen zorgt bij jonge katten. De verschijnselen lijken een beetje op de verschijnselen van parvo bij de hond. Vooral buikpijn, braken, diarree en uitdroging zijn veel voorkomende verschijnselen. De weerstand van de kat wordt ook aangetast (in het beenmerg zit het virus waardoor de aanmaak van witte bloedcellen is gestoord), hierdoor kan de kat ook andere ziekteverschijnselen vertonen.
Niesziekte
Iedereen heeft wel eens van niesziekte gehoord, het is een infectie van de voorste luchtwegen. Meerdere verwekkers spelen een rol bij niesziekte. Daarnaast zijn ook infectiedruk en andere factoren van belang. Niesziekte is erg vervelend, vaak kunnen we de ergste verschijnselen wel behandelen als er op tijd behandeld wordt. Maar vaak blijven de katten chronisch of terugkerend verkouden.
Soms bij te laat handelen of bij ernstige infecties krijgen de katten bronchitis of longontsteking. Niesziekte is de meest voorkomende infectieziektebij de kat. Het is een uiterst besmettelijke aandoening die alle slijmvliezen van het lichaam aantast en waar katten flink ziek van kunnen zijn. De ziekte wordt verspreid door katten. De belangrijkste manier van verspreiding is via kleine vochtdruppeltjes beladen met ziekteverwekkers die een besmette kat door te niezen de lucht inblaast. Vooral op plaatsen waar veel katten bij elkaar zitten in een kleine ruimte, zoals cattery's, asiels of dierenpensions, kunnen epidemieën uitbreken. De belangrijkste veroorzakers zijn het Feliene Calicivirus (FCV), het Feliene Herpesvirus (FHV) en Chlamydia-bacteriën.
Verschijnselen
De naam niesziekte is wat misleidend want niet iedere kat met niesziekte, niest ook. Niesziekte tast de slijmvliezen van ogen, luchtwegen en het maag/darmstelsel aan. Besmette katten hebben ontstoken ogen, vieze neusuitvloeiing en soms zweertjes op de tong. Vaak gaat het geheel gepaard met diarree. Ze hebben koorts en laten hun eten en drinken staan en niezen of kwijlen vaak. Dieren die niet drinken, kunnen binnen korte tijd uitdrogen. Ook zijn de aangetaste slijmvliezen van de luchtwegen een vruchtbare voedingsbodem voor allerlei andere kiemen, die onder andere longontstekingen kunnen veroorzaken. Vooral jonge dieren kunnen heel ziek zijn van een niesziekte infectie. Hun afweersysteem is nog niet volledig ontwikkeld en ze zijn vaak nog niet ingeënt. Toch is niesziekte - mits tijdig ontdekt - met een goede behandeling volledig te genezen.
Behandeling
Zoals gezegd wordt niesziekte veroorzaakt door enkele virussen en vooral de chlamydia. Er bestaan nauwelijks medicijnen om de niesziektevirussen te bestrijden, voor de chlamydia bestaan die er wel. Dit betekent dat de behandeling er vooral uit bestaat bijkomende infecties te onderdrukken, uitdroging te bestrijden en eventueel de patiënt dwangvoedering te geven. In onze praktijk betekent dit dat de patiënt antibiotica, chemotherapeutica en indien nodig infuus krijgt, aangevuld met licht verteerbaar en smakelijk dieetvoer. Ook worden ze bestraald met UV licht, dat de virussen en bacteriën afdoende bestrijdt.
Behandeling
Voorkomen is beter dan genezen luidt een oud gezegde. Ook voor niesziekte gaat dit op. Het is goed mogelijk door inenten, dieren te beschermen tegen niesziekte. Deze inentingen worden aan gezonde dieren gegeven om te voorkomen dat ze ziek worden. Als ze ziek zijn moeten ze eerst genezen zijn voordat een enting zin heeft. Jonge katten kunnen vanaf negen weken leeftijd ingeënt worden tegen niesziekte. Voor een goede bescherming is het raadzaam om deze enting binnen een maand te herhalen, hierna is een.jaarlijkse herenting nodig.
Samenvatting
Niesziekte is bij de kat een veel voorkomende ziekte. Het is goed te behandelen, maar voorkomen door de dieren in te enten is beter. Mocht uw dier toch niesziekte verschijnselen vertonen bedenk dan dat hoe eerder een behandeling door uw dierenarts wordt ingesteld, des te groter de kans op genezing is.
Bij de jaarlijkse vaccinatie is het niet alleen een kwestie van een prikje. De kat wordt even helemaal nagekeken op algemene gezondheid. Soms kunnen dingen vroegtijdig worden gesignaleerd wat een hoop ellende voor de toekomst kan voorkomen. Ook als er vragen zijn kunt u deze tijdens de jaarlijkse check-up gerust stellen.
Rode vlaggen
1 Rode vlag
- Niet eten wel drinken
- Diarree korter dan 2 dagen
- Gewichtsverlies over een langere periode
- Bulten die er waren maar nu groter groeien
- Veel plassen en drinken
- Wondjes aan poten, rug en snuit
2 Rode vlaggen
- Niet eten en niet drinken langer dan 2 dagen
- Diarree langer dan 2 dagen
- Plots verschijnende bulten
- Katten die opeens agressief worden en dat nooit zijn
3 Rode vlaggen
- NIET PLASSEN
- Open wonden
- Open breuken
- Lusteloze lethargische dieren
- Koude dieren, kwijlende dieren
- Plots uitval van ledematen, met schreeuwen en stille periodes
- Schreeuwende dieren
- Wegvallen/flauwvallen
- Moeilijk ademen/ benauwd zijn
- Veel drinken en plassen en veel slapen/suf zijn
- Loos braken d.w.z. achter elkaar blijven braken zonder kots
- Poepen zonder resultaat , met blijvende aandrang
- Ongevallen/aanrijdingen
- Brandwonden