Hoe worden de afspraken ingepland?

Gewone afspraken zoals inentingen, gebitsreiniging, sterilisaties en castraties etc. kun je voor bellen en worden binnen 2 weken afgehandeld.

  • 1. Rode vlag 

    Bellen => is afspraak binnen een week

    Bekijk toelichting hieronder

  • 2. Rode vlaggen

    Bellen => afspraak binnen 2 dagen

    Bekijk toelichting hieronder

  • 3. Rode vlaggen

    Bellen SPOED => dezelfde dag een afspraak

    Bekijk toelichting hieronder

Cavia's

De cavia is een knaagdier dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Een cavia kan zo'n 4 tot 6 jaar oud worden. Cavia’s zijn schattig , piepen en komen graag naar je toe. Dit komt omdat cavia’s hele sociale dieren zijn en in grootte groepen leven in het wild (40 stuks) Het is dan ook niet verstandig om maar 1 of 2 cavia’s te houden. Hoe meer hoe beter.

Vrouwtjes of zeugen
Een vrouwtje kan zeer snel zwanger worden, al vanaf een leeftijd van ongeveer drie tot vier weken en moet daarom gescheiden worden gehouden van mannetjes. De dracht bij cavia's duurt gemiddeld tussen de 59 en 72 dagen. De jongen zijn nestvlieders, wat betekent dat ze na 4 weken al groot genoeg zijn om het nest te verlaten.

Mannetjes of beertjes
Van mannetjes valt weinig te zeggen . Ze kunnen vroeg dekken dus hou ze apart totdat of de vrouwtjes geholpen zijn of zijzelf gecastreerd.

Ziektes Cavia's
Cavia's zijn niet vaak ziek – en als ze wel ziek zijn, gedragen ze zich niet vaak ziek. Dat komt omdat cavia's prooidieren zijn. Als je als prooidier laat zien dat je prooi bent, ben je een makkelijke prooi voor roofdieren. Dus als je aan een cavia kan zien dat hij ziek is, is hij ook heel erg ziek. Als een cavia pijn heeft, zie je dat meestal wel eerder. Maar als een cavia zich ziek gedraagt, kan je er zeker van zijn dat hij dan heel erg ziek is en dat direct naar de dierenarts gaan noodzakelijk is. Juist omdat cavia's zich niet vaak ziek gedragen, is het van groot belang dat je je cavia kent. Je moet weten hoe hij zich in normale, gezonde toestand gedraagt – hoe hij loopt, zit, ligt, eet, piept et cetera – want als je dat weet, zie je direct dat er iets aan de hand is als zijn gedrag daarvan afwijkt.

Leefregels
Als je een cavia hebt, dien je hem niet alleen te verzorgen, maar je moet ook zoveel mogelijk proberen om ziektes te voorkomen. Dat lukt helaas niet altijd, want sommige ziektes treden ook op bij de best verzorgde cavia's.

Hoe kan je toch zoveel mogelijk ziektes en kwaaltjes voorkomen? Door je te houden aan onderstaande regels.
- Altijd een schone, droge kooi: verschoon de kooi in de winter minimaal eenmaal per week en in de zomer minimaal twee keer per week. De kooi dient gematigde omstandigheden te hebben: dus vermijdt volle zon, tocht, wind, vocht en kou.
- Iedere dag voldoende groenvoer: Als er nog eten ligt nadat de cavia uitgegeten is, weet je dat hij genoeg heeft gehad. Is alles op, dan heeft hij te weinig gehad. Geef minimaal twee keer per dag, maar liever drie of vier keer per dag.
- Iedere dag voldoende hooi. *Iedere dag voldoende vitamine C.
- Iedere dag vers hardvoer en schoon water: maak de bakjes of flesjes iedere dag schoon.
- Controleer de tanden, oren, vacht, huid, nagels, geslachtdelen en anus iedere week.
- Weeg de cavia iedere week. Veranderingen in het gewicht merk je op die manier direct op.
- Bij een verandering in de conditie van de cavia, direct contact opnemen met de dierenarts als je het niet vertrouwt.

Iedere dag voldoende aandacht en liefde geven. Verwaarloos deze regel niet! Een cavia die alleen in een geweldig mooi hok zit met massa's eten maar nooit een aaitje krijgt, wordt al snel ziek. Van eenzaamheid. Cavia's dienen dan ook met minimaal twéé samen te wonen.

Pijn is gevaarlijk ! Pijn is natuurlijk nooit leuk en ook cavia's kunnen flink pijn hebben. Recent onderzoek heeft aangetoond dat pijn bij cavia's ervoor kan zorgen dat het maagdarmkanaal stil komt te liggen. Als dat eenmaal stil ligt, is het zeer moeilijk weer op gang te krijgen.

Ziektes bij Cavia's :
Abcessen

Abcessen zijn bultjes en kunnen op verschillende worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door distels in het hooi of een beet met een geïnfecteerde tand van een andere cavia. Soms kan een abces binnen 12 uur ontstaan. De zwelling is zeer pijnlijk en als het zelf niet doorbreekt, moet het geopend worden. Het hok moet gedesinfecteerd worden en de abcesholte goed worden uitgespoeld en schoongemaakt. Voetabcessen komen veelal voor bij dikke slome cavia’s als een soort van doorligplek. De voetzolen zwellen op en barsten uiteindelijk open. Het is moeilijker te genezen, omdat de cavia steeds op zijn/haar zieke voetje moet staan.

Abortus/miskraam
Aborteren is het verliezen van jongen. Als dit gebeurt voor de zesde week zijn er meestal geen gevolgen. Het is dan beter om de zeug weer onmiddellijk te laten dekken, want vaak gaat de volgende dracht wel goed. Abortus op een later tijdstip kan gevolgd worden door een ontsteking. Dit kan met antibioticum worden verholpen. Dit geldt ook bij een baarmoederontsteking. Als de baarmoeder er uitkomt tijdens de bevalling kan deze,mits het onbeschadigd is weer door de dierenarts worden teruggestopt.

Ademhalingsproblemen
Ademhalingsproblemen kunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt: verkort ademhalingsorgaan, verkoudheid, allergie, astma of door de ammoniak in de urine. De cavia zit dan te snuiven of zelfs te rochelen.

Anorexia
Anorexia betekent een verminderde eetlust en is moeilijk te behandelen bij cavia’s. Als het diertje stopt met eten, vergaat de wil om te leven ook al snel. Dit kan wellicht verdwijnen door een tweede cavia aan te schaffen, lekker hapjes zoals groente of fruit te geven of de eetlust op proberen te wekken d.m.v. alcoholische drank

Botbreuken
Cavia’s kunnen soms hun pootje breken doordat ze ergens achter blijven haken, uit u hand springen of van de tafel of bank vallen. Als het een rechte breuk is, kan het met enkele weken genezen. Zorg ervoor dat de cavia het eten en drinken zonder moeite kan bereiken. Wanneer uw cavia zijn ruggetje heeft gebroken, is het vaak beter voor hem om hem te laten inslapen.

Diarree
Meestal wordt diarree veroorzaakt door verkeerd/slecht voedsel. Soms wordt diarree veroorzaakt door bacteriën. Als de cavia verder gezond lijkt en hij nog eet, dan kunt u hem het beste volop water en hooi geven en eventueel wat Norit tabletjes. Als de diarree acuut is en als water uit het lichaam loopt, kan er vrijwel niets meer aan gedaan worden en zal de cavia spoedig (binnen 24 uur) sterven. Evenwichtsstoornis De cavia houdt de kop naar een zijde en draait mogelijk rondjes. Het dier kan geen rechte koers houden. Dit alles wijst op een ontsteking in het middenoor. Raadpleeg de dierenarts.

Gasvorming
Ook wel trommelzucht of tympanie genoemd. In het maag-darmkanaal kan tijdens de spijsvertering overmatig veel gas ontstaan onder invloed van bacteriën bij een eenzijdige voeding. De maag en darmen zijn dan zeer gespannen en de buik is vergroot en pijnlijk. De cavia heeft het hierdoor erg benauwd, wat in het ergste geval tot de dood kan leiden. Geef het diertje licht verteerbaar voedsel en hooi (geen groenvoer) en ga met hem naar de dierenarts.

Gebreksziekte
Vitamine A
Een tekort aan vitamine A kan een trage groei, vermagering, oogleden kunnen zwellen en bedekt raken met korsten tot gevolg hebben.

Vitamine C
Vitamine C is van levensbelang voor cavia’s. Het lichaam van cavia’s maakt dit namelijk niet zelf aan en in het voer (ook met toegevoegde vitamine C!) zit vaak niet voldoende. U kunt uw cavia vitamine C tabletjes geven van 50 mg per dag. Bij een tekort kan de cavia scheurbuik krijgen, bloedingen in onderhuidweefsel, spieren en ingewanden, verlamt raken, gevoeliger voor infecties worden, minder vruchtbaar worden, het immuunsysteem wordt verstoort en de botten en het bindweefsel groeit minder.

Vitamine E
Een tekort aan vitamine E kan spierstoornissen, verlammingen en beroerte tot gevolg hebben.

Haaruitval
Dit kan voorkomen bij een zeug aan het einde van haar dracht, bij oude fokdieren, bij stress of onvoldoende vitamine C en E. Ook kan het zo zijn dat jonge cavia’s elkaar of de moeder kort bijten in de vacht. Borstelen en het toevoegen van vitamine C en E kan hierbij helpen.

Hitteslag
Cavia’s zijn gevoelig voor hitteslag. Het probleem doet zich het meest voor bij cavia’s die buiten in een ren zitten zonder voldoende water en/of schaduw. De cavia begint te hijgen, worden lusteloos en raken soms zelfs buiten bewustzijn. Waarschuw meteen de dierenarts en koel de cavia intussen af d.m.v. in lauw! water gedrenkte doeken.

Huidtumoren
Deze komen vaak voor, over het gehele lichaam. Veelal kunnen goedaardige tumoren die de cavia niet in zijn/haar functioneren belemmerd gewoon blijven zitten.

Nagels
De nagels van de (oudere) cavia moeten af en toe worden bijgeknipt. Dit kan dan bij de dierenarts gedaan worden of u kunt het zelf doen met een speciaal klein schaartje dat van alle kanten tegelijk knipt (dit tegen het scheuren). Soms zijn de nagels vergroeid tot kurkentrekkers en het kan moeilijk zijn deze uit elkaar te halen. Nagels knippen is belangrijk omdat het de voortgang van het dier belemmerd en de nagel in het vlees kan groeien wat pijn doet. U kunt de nagels knippen tot aan het leven, dit is het beste te zien bij lichtkleurige nagels.

Oogverwondingen
Deze zien er meestal erger uit dan het is, maar moeten natuurlijk wel serieus genomen worden. Oogverwondingen komen meestal door hooisprieten, zaden of het eigen haar. Er komt dan een blauwe en/of rode waas over het oogje. Meestal kan het snel worden opgelost door de boosdoener uit het oog te verwijderen en het uit te spoelen met oogwater. Daarna kunt u het behandelen met oogzalf en druppels vitamine A.

Parasieten
Schurftmijt
Schurftmijt is een huidziekte dat veel voorkomt. Het gaat gepaard met hevige jeuk, gewichtsverlies en haaruitval. Als men deze ziekte niet behandeld kan de cavia eraan overlijden. Als gevolg van de jeuk gaat de cavia bijten en krabben en hierdoor ontstaan dan weer korsten en rode plekken op het lichaam. Deze ziekte veroorzaakt vaak abortus en sterfte onder drachtige zeugjes.

Luizen
Luizen zijn er in verschillende soorten en zijn met het blote oog te zien in de vacht. Ze voeden zich niet met bloed, maar met huid en haarschilfers.

Vachtmijten
Vachtmijten bevinden zich vooral op de vacht van de achterhand. Op een donkere vacht zijn ze te zien als grijze spikkeltjes. Ze komen vaak uit het hooi en ze veroorzaken geen problemen.

Ringwormen
Ringworm komt meestal voor bij slecht gevoede en/of gehuisveste cavia’s. De uiting zijn kale plekken met witte schilfers of bruine korstjes die veelal op de kop (rondom ogen en neus) te zien zijn. Ringwormen kunnen ook mensen besmetten!

Wormen
Wormen zijn zeldzaam. Als het toch voorkomt, altijd de dierenarts raadplegen.

Pseudotubercolose
Vergroting van klieren in de hals en knobbels in de buik. De ziekte is besmettelijk.

Salmonellose
Snelle achteruitgang van de conditie gevolgd door een totale ineenstorting. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die verwant zijn aan de Salmonella bacterie. De ziekte verspreidt zich snel en veroorzaakt veel sterfgevallen. Alles moet worden ontsmet en persoonlijke hygiëne is nodig.

Schurft
Schurft uit zich in kale plekken op de huid van de cavia. De dierenarts kan de cavia snel helpen met pilletjes of injecties. Oorschurft kunt u zien doordat de oorschelp bedekt is met geelbruinige korstjes.

Talgklieren
Verstopte talgklier waardoor er een bult te zien is op het lichaam. De dierenarts kan het weghalen.

Tandproblemen
Tandproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben: aangeboren afwijking, gebrek aan vitamine C, gebrek aan hardvoer of als gevolg van een val. Als de tanden doorgroeien en veel te lang worden kunnen ze zich in het vlees boren. Dit doet veel pijn en de cavia kan niet meer eten. De tanden kunnen dan door de dierenarts worden bijgeknipt. Als de tanden afgebroken zijn en de cavia het normale voer niet meer kan eten, geef hem dan zacht voer zoals brood met melk of een vochtige zemelenbrij. U kunt ook appel of wortel raspen.

Verkoudheid en longontsteking
Deze ziektes zijn veelal te vermijden door uw cavia nooit op te tocht te zetten, niet in vochtige en/of koude kamers te plaatsen, oppassen als u het dier hebt gewassen etc. De cavia begint te niezen en krijgt een natte neus.

Verlamming
Cavia’s kunnen gedeeltelijk of geheel verlamt raken. Bij verlamming als virusziekte is de incubatietijd is 10–30 dagen. De dieren zijn lusteloos, de vacht wordt ruw, ze hijgen en rillen, ze vermageren en ten slotte verlammen de achterpoten. Ze sterven door krampen en de genezingskans is klein.

Verstopping van de endeldarm
Komt vaak voor bij wat oudere beren of door pijn. De uitwerpselen komen vast te zitten en blokkeren de endeldarm. De beer draagt een klomp uitwerpselen met zich mee en de testikels zwellen op. U kunt met wat vaseline de klomp losmaken en de anus vervolgens schoonhouden.

Rode vlaggen

  • 1 Rode vlag

    - Haaruitval
    - Overmatig krabben
    - Een gezwel 

  • 2 Rode vlaggen

    - Zwanger 
    - Een abces 

  • 3 Rode vlaggen

    - Niet eet
     - Geen ontlasting 
     - Gewond is
     - Gezwollen pootjes 
     - Veel gewicht heeft verloren
     - Bloed in urine 
     - Pijn lijkt te hebben
     - Mank loopt of verlamd 
     - Opgeblazen gevoel

  • Afspraak maken
    yvonne Brands
    yvonne Brands
    2024-08-29
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Aardige mensen goede verzorging
    Lisa Kilbryde
    Lisa Kilbryde
    2024-08-22
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Ik was zo bezorgd dat ik mijn kat van 23 moest inslapen terwijl er een volle wachtkamer zou zijn en lange wachttijden, deze zorgen waren na 1email en 1 telefoongesprek gelijk weg door de geweldige hulp van de assistente en de dierenarts. Wat een super afscheid hebben wij kunnen nemen van onze Molly deze mensen zijn wat ons betreft de besten van de besten, zooo lief en geduldig en zeer ervaren hebben wij dankzij hun hulp "ons kind" kunnen laten gaan naar de katten hemel. Nogmaals heel erg bedankt voor jullie top zorg!! Chapeau Lisa en Jan
    Manon Van der Ven
    Manon Van der Ven
    2024-08-18
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Hele fijne dierenarts, maakt het minder traumatisch voor de kat zelf heel geduldig en vriendelijk
    Natalie Bosgieter
    Natalie Bosgieter
    2024-05-18
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Lieve zorgzame dierenarts. Verleden jaar spoed arts nodig stond direct klaar om onze trouwe viervoeter te helpen. Kosten schappelijk en als iets niet nodig is wordt het ook niet opgedrongen.. Wij komen al sinds 2018 bij deze dierenarts
    Mirella Leloux
    Mirella Leloux
    2024-05-17
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Ik kom hier al een aantal jaren met al mijn beesten (hond, kat, konijn). Tot nu toe geen review geschreven maar deze dierenarts verdient dat wel! Afgelopen zaterdag heeft hij het leven van onze kat gered (die was al blauw en meer dood dan levend), na het toepassen van eerste hulp zijn we doorgestuurd naar het dierenziekenhuis. Vandaag weer op controle geweest bij onze eigen dierenarts, hij had het dossier gelezen van de kliniek en vond het fijn om te zien dat de kat na enkele dagen te hebben verbleven in de kliniek zo goed hersteld was. Wat ik fijn vind aan deze dierenarts is dat er ruime openingstijden zijn, eerlijke prijzen en een eerlijk en kundig advies. Je kan vaak ook op korte termijn al terecht of ze maken een plekje vrij voor je. De assistentes zijn superlief en informeren je ook goed. Misschien geen dierenarts voor smalltalk of over ditjes en datjes maar deze dierenarts verstaat absoluut zijn vak. Na al die jaren en bezoeken kan ik dat wel vaststellen.
    Ben van Roon
    Ben van Roon
    2024-05-03
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Goede informatie, vriendelijk, erg lief voor onze kat en gewoon kundig. Niet gelijk een MRI of CT scan als het niet nodig is. Normale prijzen. Een verademing 👍👍
    Lex Raaphorst
    Lex Raaphorst
    2024-04-13
    Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
    Super begaan met het werk!