Het is verstandig om uw hond tegen bepaalde ziekten in te laten enten. Er wordt per hond bekeken tegen welke ziekten hij moet worden ingeënt en hoe vaak.
Door deze vaccinatie op maat wordt hij niet meer geënt dan nodig is, maar is hij toch goed beschermd.
Met een inenting wordt er een kleine hoeveelheid van de ziekteverwekker ingespoten of in de neus gedruppeld. De hond maakt antistoffen aan die enige tijd aanwezig zullen blijven in het lichaam. Het verschilt per enting hoe lang dat duurt, daarom wordt niet elk jaar dezelfde entingen gegeven. Een nieuw vaccinatieschema de hond
De laatste tijd zijn de inzichten over vaccineren bij honden en katten aan het veranderen: zo is bijvoorbeeld vaccineren tegen honden- en kattenziekte niet elk jaar noodzakelijk. Als u met uw dier bij ons komt, bespreken wij graag de mogelijkheden voor een individueel vaccinatie-schema.
Wij gebruiken in onze praktijk het volgende vaccinatieschema voor honden:
Pups:
Op een leeftijd van 2,4,6,8, weken 4 maanden en 6 maanden, en vanaf 6 maanden elke 3 maanden.
Volwassen honden:
4 keer per jaar
Belang van ontwormen van huisdieren: ook voor de mens!
Ontwormen van uw huisdier is belangrijk. Natuurlijk voor uw huisdier zelf, maar belangrijker nog: voor de mensen die in direct contact staan met het huisdier. U en uw gezin dus! Met name spoelwormen komen heel veel voor en vooral kinderen kunnen hierdoor gezondheidsproblemen oplopen.
Vooral kinderen kunnen allergie en CARA/COPD krijgen door de wormen die in de longen terecht komen. Standaard 4x per jaar ontwormen van uw huisdier voorkomt een hoge uitscheiding van (spoel)wormeitjes in de directe omgeving (uw huis). En daarmee voorkomt u problemen bij de mens.
Er zijn veel verschillende soorten hondenziektes. Hieronder geven we informatie over de meest voorkomende hondenziektes. Heb je een vraag? Ben ons gerus!
Parvo of parvovirus diarree is een zeer besmettelijke hondenziekte die bovendien heel gemakkelijk verspreid wordt. Vooral puppy’s zijn zeer vatbaar voor parvo, maar ook bij volwassen honden kan het virus voorkomen. Bepaalde hondenrassen zoals de rottweiler en de dobermann zijn extra gevoelig voor de hondenziekte.
Parvo wordt verspreid via besmette ontlasting. Honden die er aan ruiken krijgen het virus in hun slijmvliezen en uiteindelijk in de rest van het lichaam. Het virus is erg sterk en kan ook overgedragen worden via indirect contact met besmette uitwerpselen. De symptomen bij honden met parvo zijn: geen eetlust, braken, diarree, koorts, onderkoeling en bloed in de ontlasting. Dit wordt veroorzaakt doordat het weefsel van de darmen van de hond wordt afgebroken door het virus. Parvo bij honden kan uiteindelijk leiden tot de dood. Dit gebeurt het meest bij puppy’s en oudere honden.
Tegen het parvovirus is geen medicijn, de hond moet uitzieken. Er kan een antibioticakuur gegeven worden om het virus in toom te houden. Het parvovirus is bestand tegen alle schoonmaakmiddelen behalve bleek en sterk water. Het virus is dus moeilijk tegen te gaan. Parvo kan worden voorkomen door het vaccineren van honden.
Hondenziekte is een besmettelijke virusziekte. Het wordt ook wel Distemper of de ziekte van Carré genoemd. De ziekte is zeer gevaarlijk en is vaak niet te behandelen.
Dit virus veroorzaakt met name maag-darm problemen, maar kan ook luchtweginfecties en neurologische klachten veroorzaken. Deze ziekte kan een dodelijk verloop hebben. In het verleden heeft deze ziekte veel slachtoffers gemaakt. De hondenziekte is een echte infectieziekte die vooral wordt overgedragen op plaatsen waar veel honden samenkomen. Denk maar aan asiels, hondenpensions en uitlaatplekken.
De symptomen van de hondenziekte zijn: niezen, afscheiding uit de neus, ontstoken ogen, hoesten, diarree, hersenontsteking en kramp. De hondenziekte heeft een snel verloop en meestal sterfte als gevolg. Als de zieke hond eenmaal het stadium van hersenontsteking en krampen heeft bereikt, is de kans zeer groot dat hij de hondenziekte niet zal overleven.
Puppy’s moeten in hun 8e en 12e week worden ingeënt tegen de hondenziekte. Daarna zal de hond ieder jaar inentingen moeten krijgen die onder andere bescherming bieden tegen de hondenziekte.
Dit is een besmettelijke virusziekte, deze besmettelijke leverziekte wordt ook aangegeven als H.C.C. Zoals de naam al zegt tast deze ziekte vooral de lever aan.
Jonge honden (tot 1 jaar) zijn gevoeliger dan oudere. Behalve honden kunnen ook vossen er ziek door worden. De verschijnselen zijn heel divers.;het eerste symptoom is hoge koorts , vaak met twee pieken, de symptomen zijn licht tot zeer zwaar algemeen ziek , braken , diaree (dorst) koliek, gele slijmvliezen, ontstokken ogen / oogslijmvlies , bovendien kunnen de keellymfeklieren en andere lymfeklieren ontstokken raken, ook de nieren kunnen geinfecteerd worden. Het is mogelijk dat het virus dan via urine wordt overgebracht.
Een veelvoorkomende hondenziekte is de ziekte van Weil. Deze ziekte, die ook wel leptospirose wordt genoemd, kan voorkomen bij alle zoogdieren. De symptomen van de ziekte van Weil zijn: braken, uitdroging, gele slijmvliezen, koorts, vermagering, bloed in urine en ontlasting, leverproblemen en nierfalen.
De bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt, wordt via de urine van besmette dieren doorgegeven aan andere dieren. De bacterie kan verschillende vormen en dragers hebben. Het kan voorkomen dat de leptospirose bacterie in (stilstaand) water en modder zit. Knaagdieren zijn vrijwel resistent voor de ziekte van Weil, maar dragen de ziekte wel vaak bij zich. Het komt regelmatig voor dat honden de ziekte van Weil krijgen door een beet van een rat of een ander knaagdier.
Honden worden ontzettend ziek door de ziekte van Weil. De leptospirose bacterie verspreidt zich razendsnel via het bloed en heeft al snel verregaande gevolgen. Als je er niet snel genoeg bij bent, kan een hond met de ziekte van Weil overlijden aan uitdrogingsverschijnselen. De zieke hond moet snel een zeer heftige antibioticakuur krijgen als de ziekte van Weil is geconstateerd. De ziekte van Weil kan bij honden heel gemakkelijk voorkomen worden door middel van de jaarlijkse inenting voor honden.
Kennelhoest is een verzamelnaam voor ziekten van de voorste luchtwegen die veroorzaakt kunnen worden door het virus para-influenza en de bacterie bordetella. De hond kan behoorlijk ziek ervan zijn maar geneest in de meeste gevallen zonder blijvende problemen.
Honden met kennelhoest hebben een droge hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen. De verschijnselen zijn een luide blaffende hoest, soms overgaand in braakneigingen. Verder kunnen ze algemeen ziek zijn en koorts hebben. De hond kan de ziekte overal oplopen. Het is eigenlijk een ontsteking van de voorste luchtwegen, die bij verwaarlozing ook naar de diepere luchtwegen kan gaan en dan eventueel een longontsteking kan veroorzaken. Het wordt verspreid via de lucht. Waar veel honden op elkaar zitten in de kans op besmettingsgevaar veel groter. Er wordt dan aangeraden in ieder geval de honden die naar een pension gaan hiervoor in te enten. Ook is het aan te raden oudere dieren met een verminderde weerstand in te enten omdat de problemen bij besmetting groter zijn dan bij gezonde honden. Deze laatste worden niet standaard extra voor kennelhoest ingeënt. De enting kan via een injectie en via neusdruppels.
De ziekte is gelukkig goed te behandelen en gaat soms zelfs vanzelf over. Soms geneest de hond slecht of worden de verschijnselen erger en kan er een ernstige longontsteking ontstaan. Een longontsteking is erg moeilijk te behandelen en kan in bepaalde gevallen zelfs erg slecht aflopen.
Het is daarom verstandig om met iedere hoestende hond, ook al lijkt het maar een kennelhoestje, toch even langs de dierenarts te gaan. Deze kan dan luisteren of de diepere luchtwegen aangetast zijn. Hoesten kan ook nog vele andere oorzaken hebben en hoeft dus niet altijd kennelhoest te zijn.
Ook wel rabiës genoemd. Dit is een zeer gevaarlijke ziekte voor mens en dier met dodelijke afloop als de ziekte zich heeft ontwikkeld. Gelukkig komt deze ziekte niet in Nederland voor, maar over de grens in bijvoorbeeld Duitsland en België worden regelmatig besmette vossen en vleermuizen aangetroffen die een hond weer kunnen besmetten.
Daarom is het verplicht om als u met uw hond naar het buitenland gaat deze te laten inenten voor rabiës. Een aantal landen eist zelfs een bepaalde antistoftiter in het bloed na de vaccinatie. Na een positief bloedonderzoek moet vaak de hond nog een aantal maanden in Nederland blijven voordat deze naar het bepaalde land mag. Dit geldtonder andere voor een aantal Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk. Ook als u van plan bent om buiten de EU met uw hond op vakantie te gaan moet deze een bloedonderzoek ondergaan. Kijk voor de eisen op www.knmvd.nl.
De vos is een normale gastheer van deze lintworm. Uw hond of kat wordt besmet door het eten van rauw vlees, ratten of muizen, over het algemeen hebben ze hier weinig last van. Voor de mens kan hij echter dodelijk zijn. De besmetting vindt plaats door opname van wormeitjes uit ontlasting van besmette dieren. Dit kan dus door het eten van ongewassen bosvruchten, door het aaien van besmette honden en katten of door contact met een plaats waar ontlasting van een besmet dier heeft gelegen.
Voorkomen: Ontworm uw huisdier tegen lintwormen of gebruik een spot-on product. Laat uw huisdier geen rauw vlees, muizen of ratten eten, blijf van dode vossen af en eet geen ongewassen bosvruchten.
Haakwormen kunnen behoorlijk schadelijk zijn voor honden. Vaak krijgen honden bloederige diarree met soms bloedarmoede of sterfte als gevolg. Voorkomen: Ook hier geldt dat u uw huisdier moet ontwormen met een middel wat werkt tegen haakwormen. In Nederland en Engeland zien we deze wormsoort zelden, in de rest van Europa is hij goed vertegenwoordigd.
Honden kunnen door de beet van een besmette mug besmet worden met hartworm. De wormen parasiteren het hart en vormen een bedreiging voor de bloedsomloop. Hartworm is zeer moeilijk te herkennen en als het herkend wordt erg moeilijk te behandelen.
Voorkomen: Behandel uw dier, indien u met vakantie gaat, ten minste tot 1 maand na thuiskomst met een middel wat werkt tegen hartworm. Laat de hond met de schemering zo min mogelijk buiten en gebruik muskietennetten.
Zandvliegen zijn kleine mugjes die vooral rond het Middellandse Zee gebied voorkomen. De mugjes zijn actief vanaf schemering. Deze zandvliegen brengen de ziekte Leishmania over. Deze ziekte is eigenlijk niet te genezen maar vaak wel te behandelen. Voorkomen: Er zijn maar weinig producten die tegen zandvliegen werken, maar ze bestaan wel. Vaak duurt het enige tijd voordat ze optimaal werken. Ook hier geldt, laat de hond met de schemering zo min mogelijk buiten en gebruik muskietennetten.
Teken kunnen meerdere ziektes over brengen. In eigen land kent iedereen de ziekte van Lyme. Gelukkig zijn dieren over het algemeen niet zo gevoelig voor Lyme. Dit in tegenstelling tot ziektes als Babesia en Ehrlichia. Dit zijn bloedparasieten waaraan een dier kan overlijden. Een tekenbeet voorkomen werkt het beste. Mocht u toch een teek aantreffen verwijder deze dan zo snel mogelijk. Er zijn zeer handige tekentangetjes verkrijgbaar. Niet eerst de teek “verdoven” met alcohol. Eventueel mag de plaats waar de teek zat wel na afloop worden ontsmet.
Voorkomen: Er zijn tegenwoordig relatief goede tekenwerende stofjes. Vermijd dicht struikgewas. Controleer de hond na elke wandeling en verwijder teken zo snel mogelijk.
Waarom aandacht voor gebitsproblemen bij uw huisdier. Gebitsproblemen komen regelmatig voor, terwijl veel eigenaren het als een onbelangrijk iets zien maar ....
Wist u bijvoorbeeld dat:In een aantal gevallen is het nodig om het dier onder narcose te behandelen. Soms volstaat alleen het tandsteen verwijderen en het gebit polijsten, in een aantal gevallen moeten er ook tanden en kiezen getrokken worden. Om tanden en kiezen gezond te houden zijn er meerdere mogelijkheden:
De belangrijkste reden voor sterilisatie is het voorkomen van de loopsheid, maar er kunnen ook medische redenen zijn (baarmoederontsteking, suikerziekte, recidiverende schijnzwangerschap).
Wat zijn de voordelen van sterilisatie bij teefjes?
Wat zijn nadelen van sterilisatie bij teefjes?
Op welke leeftijd?
Bij elke loopsheid, neemt de kans op melkkliertumoren toe, tot ongeveer de 4e-5e loopsheid. Het is dus belangrijk voor de eerste loopsheid - kleine rassen) te steriliseren, dus op een leeftijd van 5-6 maanden.
Honden van grotere rassen hebben een grotere kans op latere leeftijd incontinent te worden door sterilisatie voor de eerste loopsheid, door een loopsheid af te wachten is de kans op incontinentie gelijk aan die bij een niet-gesteriliseerde hond ( dus steriliseren na de eerste loopsheid).
De operatie
Het is nodig uw hond voor een operatie nuchter te houden, om braken te voorkomen. Aan alle operaties zitten risico's. Dankzij de huidige moderne narcosemiddelen zijn deze risico's gelukkig erg klein.
Er wordt een snee via de buikwand gemaakt en eierstokken worden opgezocht,afgebonden en verwijderd. Bij afwijkingen van de baarmoeder (verdikking),word deze ook. verwijderd. Alles wordt goed afgehecht met speciaal oplosbaar hechtmateriaal en de buik wordt weer gesloten in 3 lagen: de spierwand,de onderhuid en de huid.. Op de operatiewond komt een wondspray en de operatie is voorbij.
Complicatie na operatie
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, 0ok bij de sterilisatie. De ernstigste zijn nabloedingen van de baarmoederhalsspier of van de eierstokstomp. Dit komt bij een goede techniek zelden voor. Bovendien moet de hond altijd in de kliniek blijven tot zij goed uit de narcose is ontwaakt. ; in deze tijd controleren we de hond regelmatig. Wondinfecties zijn een ander probleem. Ze worden meestal veroorzaakt doordat de hond aan de hechtingen of de wond heeft gelikt. Tegenwoordig worden de hechtingen onder de huid gelegd,waardoor honden doorgaans netjes van de wond afblijven.
Alternatief voor sterilisatie
Een injectie om de loopsheid te onderdrukken. Deze injectie dient dan iedere 6 maanden gegeven te worden. Wij raden deze injectie echter af in verband met de nadelen: verhoogde risico voor o.a. suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.
Redenen voor castratie
Nadeel van de castratie kan zijn dat de hond daarna sneller dik wordt. Dit is te voorkomen door te voeren op maat en voldoende beweging te geven. De meeste reuen worden ook wat rustiger, dit kan zowel een voor als nadeel zijn.
Op welke leeftijd?
Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden.
Honden van grotere rassen hebben een grotere kans op latere leeftijd incontinent te worden door sterilisatie voor de eerste loopsheid, door een loopsheid af te wachten is de kans op incontinentie gelijk aan die bij een niet-gesteriliseerde hond ( dus steriliseren na de eerste loopsheid).
De operatie
Er wordt een snede in de huid gemaakt. De eerste bal wordt naar voren gedrukt. Hierna wordt de eigenlijke balzak (tunica) ingesneden en wordt de testikel uit de balzak gehaald. De zaadstreng (ductus deferens) en de bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt en de testikel kan worden verwijderd. Dit alles wordt ook bij de tweede bal gedaan. Daarna wordt: de onderhuid in 1 of 2 lagen gesloten en de huid gehecht.t
Alternatief voor castratie(implantaat)
Hierdoor wordt het mogelijk honden voor korte tijd onvruchtbaar te maken, bijvoorbeeld als er nog wel gefokt mee moet worden. Ook kunnen dieren met een verhoogd narcoserisico, hierdoor toch onvruchtbaar gemaakt worden, zonder risico te lopen. Het implantaat werkt, afhankelijk van de grootte van de hond, ongeveer 1 jaar. Inbrengen kan zonder narcose, en lijkt een beetje op het inbrengen van een chip.
Als u met uw huisdier op reis gaat moet u met een aantal zaken rekening houden. Niet alleen stelt de wet eisen aan het reizen naar het buitenland met uw huisdier er schuilen ook een aantal gevaren om de hoek.
Wettelijke eisen:
Bepaalde landen stellen aanvullende eisen, laat u hier goed over informeren! Bedenk dat veel dieren helemaal niet zulke zon aanbidders zijn als wij. In veel landen kunnen ze ziektes oplopen die hier niet voorkomen. Ook kunt u via uw huisdier ziektes oplopen. Bedenk dat voorkomen altijd beter is dan genezen!! Enkele van deze ziektes die de hond kan oplopen zijn:
Gelukkig kunnen we een groot deel van deze ziektes voorkomen of in ieder geval de risico’s inperken.
Preventie:
Scalibor tekenband
Deze band is een halfjaar werkzaam tegen teken en heeft een afwerende werking tegen zandvliegen en hartwormmuggen. De band moet u minimaal 2 weken voor vertrek aanbrengen.
Advantix
Advantix kunt u in de nek druppelen en werkt tegen teken, vlooien en heeft een afwerende werking tegen zandvliegen en hartwormmuggen. U kunt de pipet aanbrengen 2 dagen voor vertrek. Wel moet u in het buitenland de behandeling iedere 2 weken herhalen voor een optimale werking tegen de muggen en zandvliegen.
Advocate
Ook dit middel kunt u op de huid druppelen. Advocate werkt tegen vlooien, mijten, haakwormen en heeft een preventieve werking tegen hartworm. U kunt deze pipet 1 week voor vertrek aanbrengen. Deze behandeling moet maandelijks herhaald worden. De laatste keer behandelt u als u al thuis bent.
Profender
Dit is een ontwormingsmiddel voor hond en kat dat tegen diverse wormen werkt. Bij thuiskomst is het verstandig met dit middel te ontwormen om een eventuele vossenlintworm infectie te behandelen.
Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten voor uw hond of kat. Vrijwel alle medische kosten ten gevolge van een aandoening, ziekte of ongeval worden dan door de verzekeringsmaatschappij vergoed.
Waarom en bij wie verzekeren?
U dient zelf te bepalen of u uw huisdier wilt verzekeren. Wanneer u niet geconfronteerd wilt worden met (onverwachte en onverhoopte) grote financiële tegenvallers is het verstandig om uw huisdier te verzekeren. Dierenkliniek Oosterheem adviseert voor zowel honden, katten als konijnen de verzekeringspakketten van Proteq.
De voordelen op een rij (proteq)
Kosten van de zorgverzekering
De kosten van een verzekering zijn afhankelijk van de leeftijd en bij de hond tevens van het volgroeid gewicht. Ook is het soort pakket en de looptijd van de verzekering bepalend voor de premie.
Vaccinaties zijn er om te beschermen tegen ziektes die we niet of onvoldoende kunnen behandelen. Als een kat gevaccineerd wordt, zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door afweerstoffen te maken tegen de ziekte waartegen gevaccineerd is.
Het gevolg is dat de kat gedurende een bepaalde periode is beschermd. Omdat het vaccin levende (maar niet ziekteverwekkende) of dode ziekte-verwekkers bevat, zal de kat in dit geval niet ziek worden. Waartegen wordt mijn kat gevaccineerd en waarmee? Dit hangt van verschillende omstandigheden af.
Kittens worden over het algemeen voor het eerst geënt op een leeftijd van 9 weken, na 3 weken krijgen ze een herhalingsprik om te zorgen dat er een goede basisbescherming is.
Een nieuw vaccinatieschema voor de kat
De laatste tijd de inzichten over vaccineren bij honden en katten aan het veranderen: zo is bijvoorbeeld vaccineren tegen honden- en kattenziekte niet elk jaar noodzakelijk. Als u met uw dier bij ons komt, bespreken wij graag de mogelijkheden voor een individueel vaccinatie-schema.
Wij gebruiken in onze praktijk het volgende vaccinatieschema voor katten:
Volwassen
Schema ontwormen kat:
Belang van ontwormen van huisdieren: ook voor de mens!
Ontwormen van uw huisdier is belangrijk. Natuurlijk voor uw huisdier zelf, maar belangrijker nog: voor de mensen die in direct contact staan met het huisdier. U en uw gezin dus! Met name spoelwormen komen heel veel voor en vooral kinderen kunnen hierdoor gezondheidsproblemen oplopen. Vooral kinderen kunnen allergie en CARA/COPD krijgen door de wormen die in de longen terecht komen. Standaard 4x per jaar ontwormen van uw huisdier voorkomt een hoge uitscheiding van (spoel)wormeitjes in de directe omgeving (uw huis). En daarmee voorkomt u problemen bij de mens.
Deze ziekte is een ernstige zeer besmettelijke ziekte die vooral voor problemen zorgt bij jonge katten. De verschijnselen lijken een beetje op de verschijnselen van parvo bij de hond. Vooral buikpijn, braken, diarree en uitdroging zijn veel voorkomende verschijnselen. De weerstand van de kat wordt ook aangetast (in het beenmerg zit het virus waardoor de aanmaak van witte bloedcellen is gestoord), hierdoor kan de kat ook andere ziekteverschijnselen vertonen.
Iedereen heeft wel eens van niesziekte gehoord, het is een infectie van de voorste luchtwegen. Meerdere verwekkers spelen een rol bij niesziekte. Daarnaast zijn ook infectiedruk en andere factoren van belang. Niesziekte is erg vervelend, vaak kunnen we de ergste verschijnselen wel behandelen als er op tijd behandeld wordt. Maar vaak blijven de katten chronisch of terugkerend verkouden.
Soms bij te laat handelen of bij ernstige infecties krijgen de katten bronchitis of longontsteking. Niesziekte is de meest voorkomende infectieziektebij de kat. Het is een uiterst besmettelijke aandoening die alle slijmvliezen van het lichaam aantast en waar katten flink ziek van kunnen zijn. De ziekte wordt verspreid door katten. De belangrijkste manier van verspreiding is via kleine vochtdruppeltjes beladen met ziekteverwekkers die een besmette kat door te niezen de lucht inblaast. Vooral op plaatsen waar veel katten bij elkaar zitten in een kleine ruimte, zoals cattery's, asiels of dierenpensions, kunnen epidemieën uitbreken. De belangrijkste veroorzakers zijn het Feliene Calicivirus (FCV), het Feliene Herpesvirus (FHV) en Chlamydia-bacteriën.
Verschijnselen
De naam niesziekte is wat misleidend want niet iedere kat met niesziekte, niest ook.
Niesziekte tast de slijmvliezen van ogen, luchtwegen en het maag/darmstelsel aan. Besmette katten hebben ontstoken ogen, vieze neusuitvloeiing en soms zweertjes op de tong. Vaak gaat het geheel gepaard met diarree. Ze hebben koorts en laten hun eten en drinken staan en niezen of kwijlen vaak.
Dieren die niet drinken, kunnen binnen korte tijd uitdrogen. Ook zijn de aangetaste slijmvliezen van de luchtwegen een vruchtbare voedingsbodem voor allerlei andere kiemen, die onder andere longontstekingen kunnen veroorzaken. Vooral jonge dieren kunnen heel ziek zijn van een niesziekte infectie. Hun afweersysteem is nog niet volledig ontwikkeld en ze zijn vaak nog niet ingeënt. Toch is niesziekte - mits tijdig ontdekt - met een goede behandeling volledig te genezen.
Behandeling
Zoals gezegd wordt niesziekte veroorzaakt door enkele virussen en vooral de chlamydia. Er bestaan nauwelijks medicijnen om de niesziektevirussen te bestrijden, voor de chlamydia bestaan die er wel. Dit betekent dat de behandeling er vooral uit bestaat bijkomende infecties te onderdrukken, uitdroging te bestrijden en eventueel de patiënt dwangvoedering te geven.
In onze praktijk betekent dit dat de patiënt antibiotica, chemotherapeutica en indien nodig infuus krijgt, aangevuld met licht verteerbaar en smakelijk dieetvoer. Ook worden ze bestraald met UV licht, dat de virussen en bacteriën afdoende bestrijdt.
Behandeling
Voorkomen is beter dan genezen luidt een oud gezegde. Ook voor niesziekte gaat dit op.
Het is goed mogelijk door inenten, dieren te beschermen tegen niesziekte. Deze inentingen worden aan gezonde dieren gegeven om te voorkomen dat ze ziek worden. Als ze ziek zijn moeten ze eerst genezen zijn voordat een enting zin heeft.
Jonge katten kunnen vanaf negen weken leeftijd ingeënt worden tegen niesziekte. Voor een goede bescherming is het raadzaam om deze enting binnen een maand te herhalen, hierna is een.jaarlijkse herenting nodig.
Samenvatting
Niesziekte is bij de kat een veel voorkomende ziekte. Het is goed te behandelen, maar voorkomen door de dieren in te enten is beter.
Mocht uw dier toch niesziekte verschijnselen vertonen bedenk dan dat hoe eerder een behandeling door uw dierenarts wordt ingesteld, des te groter de kans op genezing is.
Bij de jaarlijkse vaccinatie is het niet alleen een kwestie van een prikje. De kat wordt even helemaal nagekeken op algemene gezondheid. Soms kunnen dingen vroegtijdig worden gesignaleerd wat een hoop ellende voor de toekomst kan voorkomen. Ook als er vragen zijn kunt u deze tijdens de jaarlijkse check-up gerust stellen.
Bij katten ouder dan 8 jaar is de kans groter dat ze iets aan hun nieren krijgen. Het gaat hier dan vooral om chronisch nierfalen. Omdat nierfalen geleidelijk ontstaat wordt vaak de diagnose in een laat stadium gesteld. Er is echter een manier om makkelijk en snel de eerste tekenen van een nieraandoening op te sporen. Dit kan door de urine van uw kat te laten controleren bij de dierenarts.
Wat is nierfalen?
Nierfalen kan acuut of chronisch zijn. Bij chronisch nierfalen is er vaak sprake van ‘verborgen nierschade’. Dit betekent dat als uw kat klachten krijgt, de schade aan zijn nieren al in een vergevorderd stadium is. De klachten die u kunt zien zijn veel drinken, veel plassen en regelmatig braken. In vergevorderde gevallen is de kat mager, eet al langer minder en heeft een slechte vacht.
De chronische ontsteking van de nieren leidt tot vorming van littekenweefsel in de nieren. Dit littekenweefsel zorgt ervoor dat de nieren kleiner worden. De dierenarts spreekt daarom van schrompelnieren. Voordat deze klachten duidelijk worden zijn de eerste tekenen van nierschade al op te sporen via de urine. Pas als 75% van de nieren niet meer functioneert is dit te zien aan de bloedwaarden. Wanneer nierfalen in een vroeg stadium wordt vast gesteld en uw kat eventuele medicatie en dieet accepteert stijgt de levensverwachting. De nieren zullen nooit helemaal herstellen, maar door de maatregelen wordt het proces vertraagd. Als er al klachten zijn is het eerste doel om uw kat weer klachtenvrij te krijgen.
Hoe werkt de niercheck?
Er zijn twee manieren om urine van uw kat te verkrijgen. In de praktijk zin speciale kattenbak korrels verkrijgbaar, deze korrel nemen geen urine op maar de kat plast dan wel op de bak. Een andere manier vaak eenvoudiger, is om rechtstreeks met een naaldje urine uit de blaas te halen. Indien u zelf urine "verzamelt" moet u dit zo snel mogelijk naar de pratkijk brengen.
In de meeste gevallen weten we nog dezelfde dag de uitslag. Is de uitslag goed dan is het advies om na 1 jaar de urine weer te laten controleren. Als er afwijkingen gevonden worden, kan het nodig zijn om aanvullend onderzoek te laten verrichten. Dit wordt uiteraard eerst met u besproken.
De belangrijkste reden voor sterilisatie is het voorkomen van de krolsheid, maar er kunnen ook medische redenen zijn (baarmoederontsteking, suikerziekte).
Voordelen van sterilisatie bij de poes
Wat kunnen de nadelen zijn?
Op welke leeftijd?
De poes wordt voor eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leftijd te laten castreren. Dat kan zelfs voor de eerste krolsheid.
De operatie
Het is nodig uw kat voor een operatie nuchter te houden, om braken te voorkomen. Aan alle operaties zitten risico's. Dankzij de huidige moderne narcosemiddelen zijn deze risico's gelukkig erg klein. Er wordt een snee via de buikwand gemaakt en eierstokken worden opgezocht,afgebonden en verwijderd. Bij afwijkingen van de baarmoeder (verdikking),word deze ook. verwijderd. Alles wordt goed afgehecht met speciaal oplosbaar hechtmateriaal en de buik wordt weer gesloten in 3 lagen: de spierwand,de onderhuid en de huid. Op de operatiewond komt een wondspray en de operatie is voorbij.
Complicatie na operatie
Complicatie na operatie wordt bij de katten veel minder gezien dan bij de honden. Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, 0ok bij de sterilisatie. De ernstigste zijn nabloedingen van de baarmoederhalsspier of van de eierstokstomp. Dit komt bij een goede techniek zelden voor.
Bovendien moet de hond altijd in de kliniek blijven tot zij goed uit de narcose is ontwaakt. In deze tijd controleren we de kat regelmatig.
Wondinfecties zijn een ander probleem. Ze worden meestal veroorzaakt doordat de kat aan de hechtingen of de wond heeft gelikt. Tegenwoordig worden de hechtingen onder de huid gelegd,waardoor honden doorgaans netjes van de wond afblijven.
- Indien de kat aan de wond zit, door eraan te likken kan de wond geïrriteerd raken. We gebruiken dan een rompertje of een kraag. De opblaasbare kraag wordt door katten beter geaccepteerd dan een zogenaamd lampenkap kraag. Met een opblaasbare kraag kan een kat goed eten.
Een kater kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden.
Voordelen van de castratie bij de kater
Het enige nadeel is dat de kater dikker kan worden. Dit kan voorkomen worden door light-dieet of minder eten te geven.
De operatie
Bij de castratie wordt er onder narcose een klein sneetje in beide balzakken gemaakt waarlangs de testikels verwijderd worden. Hechtingen zijn hierbij niet nodig. Het is nodig uw kat voor een operatie nuchter te houden, om braken te voorkomen. Aan alle operaties zitten risico's. Dankzij de huidige moderne narcosemiddelen zijn deze risico's gelukkig erg klein.
Als u met uw huisdier op reis gaat moet u met een aantal zaken rekening houden. Niet alleen stelt de wet eisen aan het reizen naar het buitenland met uw huisdier er schuilen ook een aantal gevaren om de hoek.
Wettelijke eisen:
Bepaalde landen stellen aanvullende eisen, laat u hier goed over informeren! Bedenk dat veel dieren helemaal niet zulke zon aanbidders zijn als wij.
In veel landen kunnen ze ziektes oplopen die hier niet voorkomen. Ook kunt u via uw huisdier ziektes oplopen. Bedenk dat voorkomen altijd beter is dan genezen!!
Enkele van deze ziektes die de hond kan oplopen zijn:
Gelukkig kunnen we een groot deel van deze ziektes voorkomen of in ieder geval de risico’s inperken.
Preventie:
Scalibor tekenband
Deze band is een halfjaar werkzaam tegen teken en heeft een afwerende werking tegen zandvliegen en hartwormmuggen. De band moet u minimaal 2 weken voor vertrek aanbrengen.
Advantix
Advantix kunt u in de nek druppelen en werkt tegen teken, vlooien en heeft een afwerende werking tegen zandvliegen en hartwormmuggen. U kunt de pipet aanbrengen 2 dagen voor vertrek. Wel moet u in het buitenland de behandeling iedere 2 weken herhalen voor een optimale werking tegen de muggen en zandvliegen.
Advocate
Ook dit middel kunt u op de huid druppelen. Advocate werkt tegen vlooien, mijten, haakwormen en heeft een preventieve werking tegen hartworm. U kunt deze pipet 1 week voor vertrek aanbrengen. Deze behandeling moet maandelijks herhaald worden. De laatste keer behandelt u als u al thuis bent.
Profender
Dit is een ontwormingsmiddel voor hond en kat dat tegen diverse wormen werkt. Bij thuiskomst is het verstandig met dit middel te ontwormen om een eventuele vossenlintworm infectie te behandelen.
Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten voor uw hond of kat. Vrijwel alle medische kosten ten gevolge van een aandoening, ziekte of ongeval worden dan door de verzekeringsmaatschappij vergoed.
Waarom en bij wie verzekeren?
U dient zelf te bepalen of u uw huisdier wilt verzekeren. Wanneer u niet geconfronteerd wilt worden met (onverwachte en onverhoopte) grote financiële tegenvallers is het verstandig om uw huisdier te verzekeren. Dierenkliniek Oosterheem adviseert voor zowel honden, katten als konijnen de verzekeringspakketten van Proteq.
De voordelen op een rij (proteq)
Kosten van de zorgverzekering
De kosten van een verzekering zijn afhankelijk van de leeftijd en bij de hond tevens van het volgroeid gewicht. Ook is het soort pakket en de looptijd van de verzekering bepalend voor de premie.
Konijnen zijn geliefde huisdieren. Als huisdier zijn dwergkonijnen het meest geliefd. Dwergkonijnen zijn vrij kleine konijntjes. Doordat ze altijd klein blijven, lijken het net jonge konijntjes, ook als ze al wat ouder zijn. Dwergkonijnen hebben wat kortere oren en een wat bredere kop dan gewone konijnen.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus gezelliger voor het konijn om 2 konijnen bij elkaar te houden.We adviseren om een mannetje en een vrouwtje te nemen. Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden maar door seksueel gedrag van konijnen onderling kan onrust ontstaan. Ook is er het gevaar dat je ongewenste nakomelingen kunt krijgen!
Een konijn kan al vanaf 3-4 maanden leeftijd geslachtsrijp worden (= hormonale puberteit), op die leeftijd moet je ze apart zetten om te voorkomen dat ze nakomelingen krijgen. Een mannetje castreren kan vanaf 4-5 maanden leeftijd, een vrouwtje steriliseren pas vanaf 6 maanden leeftijd.
© Dierenkliniekoosterheem l Dierenarts l Dierenkliniek 2023 - Website & SEO door MHmediaoplossingen.nl